EET JEZELF HOOIKOORTSVRIJ ūüėČ

 

In mijn opleiding tot voedingsdeskundige is er veel aandacht geweest voor intolerantie maar ook voor het fenomeen hooikoorts. Ook binnen de Ayurveda, massage en Yoga zijn er verschillende visies en idee√ęn met betrekking tot voorgenoemde. Ik heb een greep uit de dingen die ik heb geleerd in een blender gegooid en vervolgens heb ik in onderstaande¬†blog een soort van (bijna) voedingsactieplan geschreven.

WAT IS HOOIKOORTS?

Hooikoorts ook wel pollenallergie genoemd, is een allergie voor stuifmeel (pollenkorrels) van bloeiende bomen of planten. In Nederland betekent dit dus, dat mensen met een gevoeligheid hiervoor er behoorlijk last van kunnen krijgen tussen maart en eind juni. Door hooikoorts raken vooral de slijmvliezen van ogen en de neus-, mond- en keelholte ge√Įrriteerd. De meeste mensen kennen klachten zoals een jeukende neus, een loopneus of een verstopte neus, last van niezen en branderige ogen, benauwdheid, en hoesten of een pijnlijke keel. De klachten zijn vergelijkbaar met een forse verkoudheid!

HOOIKOORTS EN VOEDINGSMIDDELEN

Als je hooikoortsklachten hebt, kun je ook reageren op bepaalde voedingsmiddelen. Dit komt doordat de allergenen uit stoffen die hooikoorts veroorzaken ook in bepaalde voedingsmiddelen zitten.  Dit noemen ze een kruisreactie. Het stuifmeel van bijvoorbeeld de berk bevat eiwitten doe ook weer voorkomen in fruitsoorten zoals appels, peren, pruimen, perziken, kersen en kiwi. Maar ook in noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten en paranoten. Bepaalde eiwitten in pinda’s, wortelen, komkommer en aardappelen komen weer voor in de eiwitten van grassoorten. Als je deze voedingsmiddelen eet, kunnen de hooikoortsklachten ontstaan en verergeren. Als je deze voedingsmiddelen verhit, kun je ervoor zorgen dat de allergenen in fruit en groenten kapot gaan waardoor je minder (heftig) reageert op die voedingsmiddelen. Een voorbeeld: iemand die allergisch reageert op het eten van een appel, hoeft geen klachten te krijgen bij het eten van appelmoes. En gekookte aardappelen geven geen reactie op de huid en slijmvliezen, maar rondspattend sap bij het schillen van de aardappelen kan wel klachten geven.

Wanneer je last hebt van hooikoortsklachten, kun je reageren op biogene aminen. Dit zijn stoffen die in het lichaam gemaakt worden vanuit aminozuren. Histamine, tyramine en dopamine zijn voorbeelden van biogene aminen. Deze biogene aminen be√Įnvloeden de uiteenlopende functies van het lichaam, zoals spijsvertering, bloedsomloop en ademhaling.

Het bekendste biogene amine in het menselijk lichaam is Histamine. Histamine kan door uiteenlopende prikkels uit de cellen vrijkomen. Er ontstaat dan jeuk, zoals bij een muggenbult. Wanneer er veel histamine uit de cellen vrijkomt, kan jeuk over het gehele lichaam ontstaan. En soms zijn er zelfs galbulten zichtbaar. Dit kan de ge√Įrriteerde slijmvliezen tijdens hooikoorts verklaren.

Kruiden en specerijen, noten en zaden, fruit (zoals aardbei en citrusvruchten), bepaalde groente (spinazie), alcohol, koffie, chocola, drop en de nachtschadenfamilie (tomaten, aubergine, paprika, aardappelen en pepers) zijn rijk aan biogene aminen. Maar ook conserveringsmiddelen (benzoaten, nitraat, nitriet, sulfiet) en smaakversterkers (glutamaten zoals vetsin)

Reageer je gevoelig op het eten van biogene aminen rijke voedingsmiddelen, dan kan dit komen doordat je (darm)slijmvlies beschadigd is. Of misschien heb je een tekort aan MAO en DAO enzymen die de biogene aminen afbreken. Deze verminderde afbraak kan weer zorgen voor verergerende (hooikoorts)klachten. Ook kan het zo zijn dat je lever moeite heeft met het afvoeren van de biogene aminen. Is je lever uitgeput doordat het belangrijke vitaminen en mineralen tekort komt, dan kan hij zijn taken niet goed uitvoeren. Of de lever kan onderdrukt worden door stress of het gebruiken van medicijnen. Dit kan allemaal resulteren in vervelende (hooikoorts)klachten. Het lijkt dan in eerste instantie dat je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen, maar het kan ook zo zijn dat wanneer je, je (darm)slijmvlies voedt en herstelt, je ineens niet meer allergisch reageert. We noemen dit dan een pseudo allergische reactie. Dit is een niet-immunologische reactie op een bepaalde externe stof. Je kunt de MAO en DAO enzymen activeren en je lever ondersteunen met leverondersteunende voeding en eventueel bepaalde suppletie om je systeem sterker en gezonder te maken om op die manier hooikoortsklachten tegen te gaan.

Do’s :

 • Eet zo veel mogelijk vers, jong en onbewerkt voedsel!

Dus vrij van additieven! Eet dus ook jonge kaas i.p.v. oude kaas of Parmezaanse kaas (de rijpingsstoffen bevatten namelijk veel histamine).

 • Eet zo natuurlijk mogelijk en onbewerkte (ongeraffineerde) koolhydraten.

Je kunt hierbij denken aan de koolhydraten in groenten, fruit en granen (bijv. volkorenbrood, vers fruit en groenten, bonen, noten, zilvervliesrijst, volkorenpasta). Vermijd de geraffineerde koolhydraten (snelle suikers) (snoep, koek, witmeelproducten, enzovoort).

 • Geef de voorkeur aan diepvries of doorgekookt voedsel.

De meeste biogene aminen kunnen niet tegen extreem lage of hoge temperaturen. Hierdoor verander de structuur. Als voorbeeld spinazie. Deze is van nature een histaminevrijmaker, terwijl diepvriesspinazie geen histaminevrijmaker is.

 • Mijn persoonlijke voorkeur is zoveel mogelijk vegetarisch en plantaardig ¬†maar wanneer je vlees eet: ¬†Kies dan voor vers vlees, vis of gevogelte.

Net zoals kaas geld hierbij wat heeft gerijpt kan biogene aminen veroorzaken.

 • Voedingsmiddelen die arm zijn aan histamine zijn onder andere:

Appels, peren, blauwe bessen, Jonge geiten(smeer)kaas, cottage cheese, mozzarella, verse witvis, kip, kalkoen, broccoli, bloemkool, knolselderij, sperziebonen, witlof, asperges, Chinese kool, paksoi, andijvie, peterselie, bieslook, basilicum, kiemgroenten, (zoete) aardappelen, haver, quinoa, couscous, mihoen, risotto en zilvervliesrijst. 

 • Voedingsmiddelen waarin een klein beetje histamine zit zijn onder andere:

Bonen (verse sperziebonen, snijbonen en peulvruchten ), paprika, rabarber, bananen, mango’s, papaja‚Äôs, druiven en vijgen.

Wanneer je vlees eet : rundvlees, kip, kalkoen en paard.

 • Bewaar alle producten zo koel mogelijk.

Zoals KOEL Schaal- en schelpdieren bevatten weinig biogene aminen.

 • Drink voldoende vocht, bij voorkeur water.

Gemiddeld 1,5- 2,5 liter per dag. Alo√ę Vera sap en groene thee en brandnetelthee is ook heel goed.

 • Neem onder andere extra vitamine C, vitamine B complex, Ginkgo biloba-extract en co-enzym Q10.

Om je weerstand een boost te geven.

 • Triphala (Versterken weerstand) en Sirish plus (bloed zuiverend)

Zijn heilzame middelen vanuit de Ayurveda.

 • Neem elke dag¬†probiotica

Probiotica zorgt voor een gezonde darmflora en heeft daardoor invloed op je immuunsysteem.

 • Reduceer stress

Mediteer, yoga, ontspanningsoefeningen.

 • Neem voldoende slaap en rust momenten.
 • Medical Taping ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†Binnen het Medical Taping Concept bestaat een tapetoepassing die de hooikoortsklachten sterk kan verminderen of zelfs ervoor kan zorgen dat iemand klachtenvrij het seizoen doorkomt. Net zoals door een bindweefselmassage invloed kan worden uitgeoefend op segmentale relaties binnen het lichaam, heeft een behandeling met¬†Cure tape¬†ook effect op de segmentale structuren met als voordeel dat tapen een 24- uurs behandelmethode is.¬†
 • Omring je met positieve liefdevolle mensen.
 • Veel lachen.
 • Maak muziek en/of zing.
 • Lichaamsbeweging.
 • Focus op je ademhaling.

Breng de adem dieper in je onderbuik en neem tijd voor de uitademing.

Dont’s:

 • Voedingsmiddelen eten die veel bio aminen bevatten:

Schimmelkazen (Franse), oude kaas, yoghurt, kwark, karnemelk, biogarde en het wit van een ei. Makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen (kroepoek, trassi) en schaal- en schelpdieren. Varkens- en lamsvlees en vlees van verschillende wildsoorten. Soja en producten met soja zoals ketjap, sojasaus, en ‚Äėgefermenteerde‚Äô sojabonen, zoals tempeh, tofu en tahoe. Nachtschadenfamilie, spinazie, champignons. Gefermenteerde groenten zoals zuurkool. Avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.

 • Teveel noten en zaden eten.

Met name cashew- en walnoten bevatten veel bio aminen.

 • Kruiden en specerijen¬†eten die veel bio aminen bevatten:

Kaneel, anijs, sesamzaad, kruidnagel, mosterdzaad, komijn, koriander, kervel, gember, zonnebloempitten, nootmuskaat ; bevatten allen veel bio aminen!  Vanille bevat zeer veel bio aminen en zit in veel producten zoals koekjes, taart, ijs,toetjes enz..

 • Gistproducten.
 • Alcohol, cafe√Įne, frisdranken, te veel thee.

(kruidenthee kan ook veel histamine bevatten), groene thee en brandnetelthee is oke..

 • fabrieksbrood.

Er zitten vaak veel additieven in.

 • ¬†Koek, chips en snoep.
 • ¬†Kant en klaarmaaltijden.
 • Weinig slaap (maakt je kwetsbaarder en vatbaarder voor allergie).
 • Gehaast eten.
 • Ergernis en irritatie.
 • Omgang met mensen die¬†negatief zijn en energie vreten.
 • Teveel tv kijken.
 • ¬†Stress
 • Junkfood.

Veel succes!!!!

Warme groet,

Carolien.

Een parallel tussen (pop)muziek en Yoga?

Mijn man is een groot sixties en seventies fan en ik zelf heb een enorme hyperfocus voor Yoga. Hij vertelt mij veel over de ontwikkelingen van de muziek van toendertijd en hoe het in de loop van de jaren is veranderd. En ik vertel hem veel over Yoga en hoe de ontwikkelingen rondom yoga in onze maatschappij is veranderd. En naarmate de gesprekken vorderen ontdekken wij gaandeweg steeds meer parallellen. Namelijk in beide gevallen is iets wat uit een idealisme is ontstaan meer en meer gaan fungeren als een geldmachine.

Tot eind jaren 60 verdienden bekende muzikanten vaak niet echt veel. Zelfs The Beatles werden pas rijk nadat ze al uit elkaar waren.¬†Er werd gewoon gemusiceerd vanuit een diepe passie, geld was geen primaire drijfveer. Maar naarmate de tijd vorderde en vorderde werd muziek steeds meer een business. Je kreeg de grote platenbazen en big sponsordeals. Muzikanten kregen soms zelfs een gratis instrument als marketingstrategie van de fabrikant. Zo kreeg George Harrison van the Beatles tijdens hun eerste tour door Amerika in 1964 een gratis Rickenbacker 12-string gitaar. De gitaar werd gegeven aan hem door Francis C. Hall, eigenaar en voorzitter van het in Californi√ę gevestigde Rickenbacker bedrijf. Het bedrijf en de gitaar zijn sindsdien uiteraard super beroemd geworden. En zo zijn er meer voorbeelden bekend.

Mede dankzij marketingstrategie√ęn werden bands steeds groter en groter met vele stadionshows per jaar en steeds meer groeiende platenverkopen (denk aan Led Zeppelin, The Who, Peter Frampton). Platenbazen werden zo multinationals. Door de steeds grotere winsten die behaald werden bedachten producers gepolijste acts die puur door hun verschijning geld opbrachten. De muziek werd door sessiemuzikanten in de studio ingespeeld, terwijl live de muziek vaak werd geplaybacked (zoals Boney M en andere disco-acts). Er ontstond gelikte merchandise (denk aan de band KISS), grote festivals en ga zo maar door. Ook het uiterlijke aspect werd belangrijker en belangrijker. Veel jongeren droomden ervan om een echte rockstar te worden!! Beroemd te worden en veel geld te verdienen. En artiesten van toen naar de huidige tijd van nu worden steeds meer ‚Äúperfect‚ÄĚ op alle fronten: Figuur in shape, mooie kleren, mooie gebleekte tanden, mooie make-up, mooie volle haardos en indien nodig met haartransplantatie of hairextensions. In essentie kijk je tegenwoordig meer naar muziek in plaats van er naar te luisteren (denk aan MTV). De huidige commerci√ęle muziek wordt ‚Äúperfect‚ÄĚ afgemixt en gemasterd in studio‚Äôs. Alles in vaste structuren ‚Äúperfect‚ÄĚ volgens het metronoom-principe. Alsof muziek is gemaakt door voorgeprogrammeerde robotten in plaats van mensen. Videoclips zijn alleen nog maar gericht op mooie lichamen in plaats van het maken van muziek. Het idealisme van puur musiceren met gevoel, flow en met √©chte muziekinstrumenten is min of meer voorbij aan het gaan

Nu vraag je je misschien af wat is de parallel met Yoga. Bij Yoga was voorheen simplicity the key. Zoals Patanjali (een Indiase geleerde en filosoof, uit ongeveer de 2e eeuw voor Christus) in zijn spirituele geschriften heeft aangegeven: Eenvoud is de weg! Yoga ontstond, net zoals het musiceren, uit een vorm van idealisme. Maar, net zoals de muziekwereld, werd Yoga een business met yogastars, flinke sponsordeals (zoals Reebok), mega festivals en merchandise. Er zijn nu, net zoals artiesten, zelfs yogis die op tournee gaan. En jonge meiden dromen ervan om een echte yogastar te worden, beroemd te worden en misschien zelfs om veel geld te verdienen. Yoga wordt langzamerhand, net zoals de huidige muziekwereld, een middel om veel geld te verdienen in plaats van een levensdoel naar verbinding en enlightenment. Ook is er (te) veel aandacht voor het uiterlijke aspect. Een mooi en gezond lichaam is een gevolg, maar zeker niet het primaire doel of intentie, van Yoga. Hierdoor lijkt het echte yogapad, namelijk de diepe verbinding met je ware zelf, meer en meer een uitdaging te zijn geworden. Want door alle verleidingen en veranderingen is het yogapad¬†eigenlijk helemaal niet zo eenvoudig meer om te bewandelen. Wij zijn immers de eenvoud steeds meer verloren geraakt. Wij eten niet meer eenvoudig, kleden ons niet meer eenvoudig, onze huidige lifestyle is niet meer eenvoudig, we wonen niet meer eenvoudig. En dus is feitelijk ons hele leven niet meer zo eenvoudig. Het leven is niet meer vrij van commercie, mobieltjes, internet, tv en dus externe be√Įnvloedingen en prikkels. Dit is geen veroordeling maar dit is een constatering.

Ik denk dat alles in dit leven een les is. Ervaringen zoals het verlangen naar roem, uiterlijke perfectie en veel geld zijn vergankelijk, niet blijvend. Terwijl dit veelal wel wordt nagestreefd in de hoop geluk te zullen vinden. Misschien heeft de mens deze ervaringen in het leven nodig om te kunnen leren en in te kunnen zien dat het enige echt blijvende en gelukzalige je WARE ZELF is zonder opsmuk. Juist het verleggen van de focus op hetgeen wat niet vergankelijk is maakt je √©cht happy ūüôā¬†. Wij zijn doorlopend op zoek naar het prettige en gaan het pijnlijke vaak uit de weg. Op jacht naar geluk, roem en geld. Maar juist het zoeken naar geluk in externe en vergankelijke zaken is volgens mij wat ongelukkig maakt. Eigenlijk onwijs bizar, want het is helemaal niet nodig om te zoeken naar wat je al hebt. Je hoeft er niks voor te doen, niks voor te zijn en het is volstrekt gratis. Iedereen is een Rockstar/Yogastar, we zijn allemaal gemaakt van sterrenstof, we zijn allemaal flowerpower en we hebben allemaal het vlammetje van Love¬†&¬†Peace in ons hart. Maak muziek uit je hart en praktiseer Yoga vanuit je hart en ervaar de ware rijkdom het ware rockstar gevoel :). Terug naar de eenvoud en het idealisme. Back to the sixties en¬†early seventies ūüôā¬†Love peace joy <3

 Liefs Carolien.

 

 

 

 

 

Please pay attention to down under

Please pay attention to down under oftewel het bekkenbodemgebied.

Alweer een aantal jaren geleden heb ik in India een intensieve training genaamd Intimate yoga gevolgd. Deze training was specifiek gericht op de bekkenbodemspieren. Vervolgens heb ik me verder verdiept in het bekkenbodemgebied in relatie met Yoga. Bekkenbodemspieren zitten onderin je bekken en hebben daardoor belangrijke taken. Taken waar je zelfs de hele dag mee te maken hebt. Deze spieren zijn niet alleen bij vrouwen aanwezig, mannen hebben ze ook! Mensen vinden het vaak een beetje eng en ongepast om zich bezig te houden met deze intieme zone. Vaak hebben mensen alleen seksgerelateerde associaties. Maar heb je, je ooit gerealiseerd hoe belangrijk de bekkenbodemspieren zijn. De spieren fungeren als een zogenaamde hangmat van je onderbuikorganen, zorgen voor het openen en sluiten, leveren een belangrijke bijdrage in de bloedsomloop (van buik en benen) en vallen in principe onder de categorie ademhalingsspieren. Er bestaan verschillende aandoeningen in het bekkenbodemgebied. Die hebben vaak vervelende gevolgen. Denk aan een verzakking van de blaas, de baarmoeder of de darmen, ongewild urine verlies, moeite met ophouden ontlasting, moeite met plassen, rugklachten en seksuele problemen. Wist je dat veel mensen ongemerkt veel spanning vasthouden in hun buik en bekken? Wist je dat alles in je lichaam met elkaar in verbinding staat?  Zo zijn het bekken, de schouders en nek met elkaar verbonden. Dus wanneer er spanning is in de schouders, nek en automatische ook je kaak dan treedt er automatisch spanning op in je bekken en vice versa. Dus zijn je buik en bekken gespannen dan voel je dit vaak ook in je nek en schouders. Yoga oefeningen, visualisaties en daarbij de pranayama’s (ademhalingstechnieken) kunnen een groot deel van deze problemen oplossen. Stap één is bewustwording en liefdevolle aandacht. De bekkenbodemspieren zijn dwarsgestreepte spieren dat betekent dat je ze BEWUST kunt aanspannen en ontspannen. Dus probeer deze prachtige dragende zone bij jezelf te vinden en de spanning ervan te herkennen. En laat niet alleen los in je schouders maar ook in de diepte van het bekken.

 

Liefs Carolien

 

Waarom draag ik een Mala.

 

Tijdens mijn yoga en meditatie uitoefening, en daarnaast wanneer wenselijk, bungelt er een klein kralen kettinkje met een vrolijk pluimpje om mijn hals. Is dat om trendy en stylishe overwegingen? Of is deze actie gekoppeld aan een doel of intentie?

De kralenketting die om mijn hals bungelt heet een Mala. Mala is een Sanskriet woord (de oude taal uit India) dat letterlijk slinger betekent. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een soort van gebedssnoer (rozenkrans). In India zijn er veel verschillende soorten Mala’s. Er zijn japa Mala’s gemaakt van heilige kralen geregen aan een draad. Deze worden gebruikt in het gebed voor het tellen en de focus op de herhaling van een mantra. Er zijn pushpa Mala’s. Dit zijn slingers van verse bloemen, zoals jasmijn die zijn geregen in de vorm van kransen. Deze Mala’s zijn voor de aanbidding van goden in huizen en tempels.

Yogi‚Äôs gebruiken de Mala als een meditatie hulp. Een Mala bestaat uit 108 kralen. Volgens de traditie van de yoga heeft het getal 108 bijzondere energie en is het een heilig getal. Het getal 108 staat voor volmaaktheid: zon, maan en aarde zijn door dit getal met elkaar verbonden. De gemiddelde afstand van zon en maan tot de aarde is 108 maal hun doorsnee. Ook de heilige Indiase filosofische geschriften van de Brahmana’s bestaan uit 108 Upanishads. Yogi‚Äôs dragen de Mala voor het reciteren van mantra‚Äôs. Mala‚Äôs kunnen ook gemaakt worden van 27 kralen of korrels. Soms zelfs 21 voor als toepassing bij kortere meditaties.¬†Mala kralen zijn eeuwenlang in het boeddhisme en het hindoe√Įsme gebruikt en de traditionele Rudraksha Mala dateert uit de 10e eeuw.

Mala‚Äôs zijn gemaakt van ronde kralen. De kralen zijn meestal 7,8mm doorsnee of 10mm. Vanwege hun vorm kunnen ze gemakkelijk door je vingers glijden. De wijsvinger en pink mogen de kralen niet raken! Alleen de middelvinger, de ringvinger en duim worden gebruikt voor verplaatsing van de kralen.¬†Traditionele Mala‚Äôs zijn gemaakt met Rudraksha kralen, lotus zaad kralen, Bodhi zaden of hout (rozen-sandel-of tulsihout). Genezing Mala‚Äôs zijn gemaakt van edelstenen die verschillende energie√ęn, eigenschappen en kleuren hebben. Zo zijn er veel Mala’s die zijn gemaakt van zwarte onyx, turkoois, rozenkwarts of jade. Minder vaak voorkomende Mala‚Äôs zijn gemaakt van ronde glazen kralen of glas kristal, vaak worden deze Mala’s gebruikt voor kleur therapie.

De Mala kan worden gedragen als ketting of armband en veel Westerse yogi’s dragen hun Mala’s tevens buiten de (yoga)mat als geheugensteuntje voor de yoga uitoefening en intentie.

Ik heb er nu voor gekozen om een Mala te dragen die gemaakt is van Rudraksha zaden. Dit omdat de rudraksha zaden als zeer heilig beschouwd worden! Ze bevatten koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof. Men zegt dat ze helderheid en bewustzijn verhogen door de geest te verstillen en te bevrijden van negatieve gedachten. Hierdoor kan iedereen baat hebben bij het dragen van deze uitzonderlijke rudraksha Mala‚Äôs.¬†De naam rudraksha komt overigens voort uit de hindoe√Įstische mythologie en betekent “de tranen van Shiva”. Het wordt algemeen aangenomen dat de god Shiva mediteerde op het welzijn van de mensheid. Hij liet tranen van medeleven opkomen. Deze tranen kristalliseerden na het raken van de aarde, om rudraksha bomen (Eleocarpus) te vormen. De rudraksha‚Äôs groeien in de vruchten van de Eleocarpus boom. Deze Eleocarpus bomen groeien onder andere in India Nepal en Zuidoost-Azi√ę.

Over het onderwerp Mala kan je eindeloos uitweiden. Maar in het kader van schoenmaker, blijf bij je leest, houd ik het hierbij.  Mala’s zijn bij veel verschillende plekken verkrijgbaar, zoals yogastudio’s, winkels, webshops, enzovoort. Let wel goed op het materiaal, de duurzaamheid, of het eerlijk verhandeld is en ethisch geproduceerd is. Want alleen dan kan je de Mala met een happy gevoel dragen.

Liefs Carolien.

Yoga Nidra de extreem chill en relaxte vorm van Yoga ūüôā

 

Heb je last van stress, onrust, vermoeidheid, futloosheid, slapeloosheid, somberheid, het-door-de-dag-heen-sjokken modus, enzovoort. Probeer dan eens een Yoga Nidra lesje ūüėČ Yoga Nidra is namelijk een extreem relaxte vorm van yoga. Tijdens mijn verblijf in Auroville te India heb ik deze yogavorm geleerd van een Indiase Ayurvedisch arts. En mijn ervaringen heb ik weer meegenomen naar Nederland en verder bestudeerd.

De term Yoga Nidra is afgeleid van twee Sanskriet (de oude taal van India) woorden: Yoga (eenheid) en Nidra (slaap). Halverwege de twintigste eeuw bracht Swami Satyananda Saraswati deze vorm onder de aandacht en hij heeft de Yoga Nidra in een vorm gegoten zoals het nu hedendaags beoefend wordt. Een belangrijk gegeven is dat Swami Satyananda Saraswati een leerling was van Swami Shivananda, de grote Indiase yogameester en grondlegger van de wereldwijd verbreide Shivananda Yoga. Even voor de duidelijkheid hoewel Nidra slaap betekend wil het niet zeggen dat je tijdens een Nidra Yoga lesje een lekker tukkie gaat doen! Het is geen powernap Yoga! Bij Yoga Nidra slaapt het lichaam, terwijl er een spoortje van bewustzijn in de geest blijft. Er is dus een vorm van alertheid aanwezig. Het bewustzijn bevindt zich tussen slapen en waken in. Er wordt ook wel gezegd dat je hersenactiviteit (hersengolven) zich tijdens het volgen van een Yoga Nidra sessie voornamelijk in het alfa-domein bevindt. Alfagolven worden geassocieerd met een gewone ontspannen toestand, waarbij we nog heel wakker zijn. De ontspanning gaat veel dieper dan de slaap.

Yoga Nidra is een krachtige techniek waarbij je leert je bewust te ontspannen. Oftewel het lichaam slaapt terwijl je geest helder en wakker blijft. Spanningen (fysiek, het denken, de emoties) kunnen geleidelijk aan worden losgelaten.

In een yoga Nidra sessie wordt je door verschillende stadia gegidst. De les (bij mij) begint eerst met een aantal lichte asana‚Äôs (yoga houdingen). Daarna ga je lekker comfortabel op je yogamatje liggen. Eventueel met een fijn kussentje en een warm dekentje. Je begint met het stellen van een voornemen of intentie voor je leven, de dag of gewoon alleen voor de les. Dit wordt Sankalpa genoemd. Het doel van een zodanig Sankalpa is, om deze in gedachten te nemen en deze aan het begin en het einde van de sessie inwendig te herhalen. Op deze wijze komen je intenties en voornemens in je systeem en krijgt het de ruimte in je onderbewuste om wortel te schieten te groeien en te cre√ęren. Vervolgens is de focus op het lichaamsgevoel en de adem door middel van een bodyscan en het volgen van de adem. Ook is er aandacht voor de chakra‚Äôs en een visualisatie. Je trek de zintuigen terug van de uiterlijke wereld naar de innerlijke wereld waardoor er een diepe vorm van ontspanning ontstaat. Je bent op en top relaxed! Men zegt dat een Yoga Nidra sessie van 30-45 minuten gelijk staat aan ongeveer vier uur slaap! So don’t underestimate the power of‚Äô Yoga Nidra ūüėČ

Liefs Carolien

Hand in hand met Lyme!!

 

Afgelopen jaar heb ik te kampen gehad met Ziekte van Lyme.¬†Nu een jaar later voel ik me echt fantastisch en heb ik de Ziekte van Lyme vrijwel onder controle. Ik heb mijn energie meer dan ever terug en sta in mijn kracht! Dit heb ik puur middels zuivere voeding, verandering van gedrag, keuzes, natuurlijke geneeswijze, Ayurveda, bioresonantie en supplementen volbracht. Ik heb er bewust voor gekozen om niet verwikkeld te raken in de medische molen van de allopatische geneeskunde. Ook heb ik me niet laten be√Įnvloeden door anderen. Ik heb vanuit eigen kracht en middels moedertje natuur gehandeld‚Ķ. Graag deel ik mijn ervaringen, tips/adviezen en mijn methodes met jullie.

Wat is Lyme:

Lyme is een ziekte die overgebracht wordt door teken. Teken zijn kleine, spinachtige insecten die in struiken en hoog gras leven. De teek bijt zich vast in de huid van passerende mensen of dieren en voedt zich met bloed. Daarbij kan de teek de ziekmakende bacterie Borrelia overdragen. Een belangrijk kenmerk voor een besmetting met de Borrelia-bacterie is een rode kring op de huid die na de beet verschijnt. Het is echter niet zo dat alleen d√°n een pati√ęnt besmet is. Ook zonder rode kring kun je al een besmetting te pakken hebben.

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie, een spirocheet. Een spirocheet heeft de vorm van een ‚Äúkurkentrekker‚ÄĚ. Door deze vorm kan de bacterie zich door het hele lichaam al ‚Äúborend‚ÄĚ een weg banen via en in alle mogelijke weefsels. Dit maakt de bacterie moeilijk tot onbereikbaar voor bijvoorbeeld antibiotica. Er zijn diverse gevallen beschreven waarbij de bacterie zich dwars door de baarmoeder van zwangere vrouwen heeft geboord om vervolgens de foetus te besmetten. Het kind komt dan al met de ziekte van Lyme ter wereld.

Behalve een infectieziekte is de ziekte van Lyme een multisysteemziekte. Dat wil zeggen, een aandoening waarbij één of meer orgaanstelsels in zijn geheel zijn betrokken, zoals het bloed, het centraal zenuwstelsel, het skelet, de spieren enzovoort. Dit is mede een verklaring voor de grote verscheidenheid aan symptomen die tegelijkertijd of na elkaar kunnen optreden. De ziekte van Lyme begint vaak met de besmetting van het bloed en de bloedlichaampjes. Dit kan soms, maar lang niet altijd, worden vastgesteld door bloedonderzoek en speciaal microscopisch onderzoek. Verder kunnen er kortere of langere tijd na de besmetting gewrichts- en/of spierklachten optreden evenals neurologische symptomen. Heel vaak begint het proces met verschijnselen die aan een ernstige griep doen denken.

Er zijn twee ziektebeelden bekend die door een spirocheet worden veroorzaakt. Zij hebben veel gemeenschappelijk. Het zijn de ziekte van Lyme [Borreliose] en de geslachtsziekte Syfilis. Het verloop van beide aandoeningen lijkt heel erg op elkaar. Zo verlopen ze beide in drie fasen en de verschijningsvorm is bij beide heel divers en soms gemaskeerd. Het tijdstip van het uitbreken van de ziekte alsmede de dan optredende verschijnselen kunnen van geval tot geval verschillen. We kennen ook de Borreliose zonder aanvankelijke klachten. Deze klinisch ‚Äústille‚ÄĚ Borrelia infectie vormt een bijzonder probleem. De betrokkene merkt niets en is volgens de definitie van ziekte, zoals die algemeen bekend is, niet ziek. Echter; naarmate er meer bijzondere symptomen gaan optreden en deze ook worden onderkend, zien we een verschuiving van niet ziek naar ziek. Dat wil zeggen dat geleidelijk en nog niet zo opvallend, het ziektebeeld Borreliose zich ontwikkelt. Zodra evenwel het immuunsysteem verder verzwakt of wanneer een andere storing zich voordoet, dan kunnen de verschijnselen van de ziekte van Lyme meer manifest worden. Van buiten komende en het immuunsysteem verstorende invloeden, zijn het gebruik van antibiotica of contact met gifstoffen vanuit het milieu en dergelijke. Met enige zekerheid kan worden aangenomen, dat deze geleidelijke en onopvallende ontwikkeling zich vaker voordoet dan officieel bekend is.

De diagnose voor Lyme is soms moeilijk en blijkt vaak ontoereikend, zeker als de karakteristieke rode vlek niet is opgetreden. Veel mensen worden in de reguliere zorg van het kastje naar de muur gestuurd. Lumbaal- en bloedonderzoeken geven geen zekerheid vanwege het testen op louter antistoffen. De verschijnselen van tekenbeetziekten zijn zeer divers en wisselend (golvend verloop). Mensen lopen in veel gevallen jaren met klachten en krijgen misdiagnoses vaak omdat de tekenbeet of niet bekend is, vergeten wordt of niet als mogelijke boosdoener wordt gezien.

Ziekteverschijnselen van de tekenbeetziekten worden vaak gemist door ontoereikende kennis. Lyme is een zeer complexe ziekte waar artsen uit overwegingen van tijd dan wel prioriteit niet aan toekomen. Ook krijgen slechts plusminus 50% van de ge√Įnfecteerden een rode vlek (Erythema Migrans). Men gaat ervan uit dat Lyme bijzonder weinig voorkomt en het is aannemelijk dat ten gevolge van de vele misdiagnoses de cijfers ook relatief laag blijven.
In de medische wereld wordt soms opgemerkt dat Lyme een modeziekte is en sommige medici ervaren het als een last dat mensen denken deze ziekte te hebben.

De ziekte Lymeborreliose wordt wel eens genoemd ‚Äúde grote imitator‚ÄĚ, ze kan vele ziekten imiteren. Pati√ęnten die zich geen tekenbeet herinneren en geen rode kring hebben gehad waaruit kan blijken dat er duidelijk sprake is van de ziekte van Lyme, krijgen nog wel eens de volgende diagnoses: ADHD, Burn-out, Alzheimer, Fibromyalgie, reuma, Artritis, Parkinson, enz.

Door de vele verschijningsvormen ondergaan tal van pati√ęnten diverse onderzoeken en zien zij soms de nodige artsen vanuit onderscheiden disciplines. Aan het einde van deze lange weg wordt men niet zelden bestempeld tot ‚Äúhypochonder‚ÄĚ. Mensen met Lyme hebben vaak last van infecties en allergie√ęn e.d. Maar deze zaken worden vaak niet onderzocht of herkend en men wordt in het ergste geval bij voorbaat (zonder gedegen lichamelijk onderzoek) al gepsychiatriseerd.

Gezien voorgaand verhaal heb ik ervoor gekozen om de Lyme op mijn eigen manier te lijf te gaan. Zoals ik reeds heb aangegeven, heb ik gekozen voor een complementaire methode om de borreliabacterie te bestrijden. Op basis van voeding, yoga, ayurveda, kruiden, vitaminen, mineralen en sporenelementen om te ontgiftigen en mijn immuunsysteem te versterken. Stap 1 was acceptatie, oftewel het is zoals het is. De focus ligt niet op wat ik niet wil maar hoe ik het wel zou willen. En wat is ervoor nodig om mezelf weer op de rails te zetten. Ik heb veel methoden en kennis gehaald uit mijn opleiding tot voedingsdeskundige, Ayurveda, internet en verder vanuit de yogafilosofie. Voor de duidelijkheid, dit was míjn methode, maar er zijn heel veel wegen die naar Rome leiden. De antwoorden vind je in jezelf en niet extern. En de dingen die je nodig hebt om inzicht te verwerven, voor heling, om te ontwikkelen, te groeien en te ontplooien komen vanzelf op je pad in de vorm van mensen, boeken, studie, internet, film, situaties, enzovoort. Dus volg je hart, je innerlijke stem. En doe de dingen die goed voor jou voelen. Dit is dus geen wetenschappelijk artikel, maar alleen mijn ervaring!

Hierbij mijn persoonlijke methode:

Geen Antibiotica wel Collo√Įdaal zilver:

Hiermee snijd ik wellicht een gevoelige snaar. En ik zeg ook niet wat andere mensen moeten doen. Ik licht enkel alleen mijn keuze toe.

Zoals ik heb benoemd heb ik gekozen voor de natuurlijke methode. Dit maakt dat ik ook besloten heb om geen Antibiotica te nemen. Antibiotica heeft namelijk veel vervelende bijwerkingen zoals Maag-darmstoornissen. Darmstoornissen bij een antibiotische behandeling zijn het gevolg van het logische feit dat farmaceutische antibiotica niet alleen de ‚Äėslechte‚Äô maar ook de ‚Äėgoede‚Äô bacteri√ęn doden! Dus een groot deel van de vele soorten bacteri√ęn en andere micro-organismen die, van mond tot endeldarm, onze spijsvertering verzorgen. Vanuit mijn gedachtegang dat een gezonde darmflora enorm van belang is en het immuunsysteem voor 80 % op de darmen gebaseerd is. Brengt mijns inziens Antibiotica alleen maar meer schade aan het lichaam. Daarbij kan antibiotica de klachten alleen maar versterken dit noemen ze de Herxheimer-reactie. De Herxheimer-reactie krijg je wanneer er door de behandeling meer gifstoffen vrijkomen dan het lichaam aan kan. In plaats van Antibiotica heb ik een klein beetje Collo√Įdaal zilver gebruikt. Dit is zuiver zilver dat door elektrolyse heel fijn in water is verdeeld. Zilver is een sterk werkend antibioticum, volgens vele studies en publicaties zelfs sterker dan de antibiotica. Maar het fijne van dit middel is dat het geen bijwerkingen heeft. Dus niet belastend voor je darmen. Gebruik dit middel wel subtiel¬† want een te snel opgebouwde kuur, kan net als bij andere antibacteri√ęle middelen het geval is, bij Lyme een Herxheimer-reactie veroorzaken!! En dat wil je niet.

Voedingadvies:

 • Neem elke ochtend op een nuchtere maag √©√©n eetlepel ongeraffineerde plantaardige, biologische, koudgeperste sesam- of kokosolie in je mond en spoelt daarmee gedurende 10 tot 15 minuten door de olie langzaam in de hele mondholte en tussen de tanden en kiezen te bewegen. Slik het niet door en spoel het uit.¬†Het is een natuurlijke manier om je lichaam te ontgiften en daarbij zeer goed voor je gebit. Spoel je mond na met water. En drink een glas warm water.
 • Eet zo natuurlijk mogelijk en onbewerkte (ongeraffineerde) koolhydraten. Je kunt hierbij denken aan de koolhydraten in groenten, fruit en granen (bijv. volkorenbrood, vers fruit en groenten, bonen, noten, zilvervliesrijst, volkorenpasta). Vermijd de geraffineerde koolhydraten (snelle suikers) (snoep, koek, witmeelproducten, enzovoort), omdat zij een zeer hoge calorische waarde hebben en tegelijkertijd onvoldoende micronutri√ęnten (zoals vitaminen en mineralen). Ze leveren dus alleen brandstoffen. En juist vitaminen en mineralen zorgen voor een juiste verbranding in de cellen en dus energie.
 • Eet zuivere, natuurlijke biologische, onbewerkt en vrij van anorganische toevoegingen (conserveringsmiddelen, geur-, kleur-, en smaakstoffen).
 • Eet verse producten (geen voeding die enkele dagen oud is) welke niet verpakt en geconserveerd zijn.
 • Vermijd gefermenteerd voedsel
 • Vermijd alcohol, drugs.
 • Vermijd roken (nicotine)
 • Vermijd koffie (cafe√Įne) en thee (the√Įne)
 • Eet geen overmatig gekruide (met name niet teveel scherpe/pittige kruiden), zware, gebraden/gefrituurde, vette of tot aan zwart verbrande voeding.
 • Eet veel gestoomde of gekookte groenten
 • Drink de gehele dag door, drink warme dranken zoals afgekoeld gekookt water, kruidenthee (zonder the√Įne).
 • Eet zoveel mogelijk plantaardig, maar wees voorzichtig met Soja. Vermijd overmatige consumptie van zure of zuurvormende voedingsmiddelen. De grootste boosdoeners zijn te veel koffie, vlees, vis, kaas, ei, sojaproducten. De beste balans is 20 % zuurvormend en 80% basen. Het is dus echt heel belangrijk dat je dagelijks veel groenten en fruit eet, waarvan een gedeelte rauw. En maak de groenten klaar door middel van roerbakken, smoren of kort te koken.
 • Neem warm water met citroen(sap), gember en (rauwe) honing.
 • Zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Peulvruchten, granen, volkoren producten (onbewerkt uiteraard), Lijnzaad, Chia zaad, Verse groenten en fruit (biologische) zijn voorbeelden van voedingsmiddelen die vezels bevatten.
 • Eet gezonde onverzadigde vetten zoals olijfolie, sesamolie, lijnzaadolie, kokosolie.
 • Zorg dat je voldoende micronutri√ęnten binnenkrijgt!!¬†Je kunt hierbij denken aan de vitaminen en mineralen.¬†Eet zo gevarieerd mogelijk. En eet voldoende vers fruit en groente..
 • Een DETOX- soep dagje werkt reinigend. Je kunt dan kiezen voor volgende kruiden en specerijen welke een reinigend karakter hebben die de afvalstoffen verbranden, eetlust stimuleren en de spijsvertering opwekken. Denk aan, komijnzaad, kurkuma, gember, korianderzaad, peper, asafoetida, venkelzaad, met mate Himalaya (zuivere) zout en garam masala.
 • Een stevig verwarmend ontbijt werkt heilzaam: een papje met havermout, plantaardige amandelmelk, lijnzaad, sesamzaad, kurkuma, kaneel, kardemon, gember en een klein beetje rauwe honing.
 • Vermijd kant- klaarmaaltijden‚Ķ.maak alles zelf!

Kruiden (ayurveda) en supplementen:

 • Vitamine B12 (2000 mcg, zuigtablet)
 • Vitamine D
 • Magnesium + calcium
 • Triphala (een perfecte antioxidant en goed voor de darmen)
 • Shilayur (voor vitaliteit)
 • Duranim ¬†(ondersteunt het immuunsysteem. Versterking van de natuurlijke verdedigingsbarri√®re)
 • Brahmi ( heeft een kalmerende en rustgevende werking)

Therapie:

 • Bioresonantie- therapie, BRT. Dit is een alternatieve geneeswijze¬†die stelt dat elk orgaan een specifieke trillingsfrequentie¬†van elektromagnetische¬†aard heeft. Bij ziekte of onbalans in het lichaam kan die trilling verstoord zijn. Deze verstoring kan met special doorvoor ontwikkelde apparatuur worden vastgesteld. Afhankelijk van de richting van bioresonantie kan een verstoring hersteld worden, bijvoorbeeld door specifieke trillingen toe te dienen die tegengesteld zijn aan de schadelijke trillingen. Ik zelf heb een succesvol behandeling gehad bij http://www.milefo.nl/.

Routine tips/adviezen:

 • Routine is erg belangrijk wanneer je Lyme hebt. Zonder routine raak je snel uit balans. Eten en slapen op regelmatige tijden is √©√©n van de belangrijkste dingen om je lijf weer in balans te krijgen.
 • Neem voldoende slaap en rust, en ga zeker niet te laat slapen.

Overige tips/adviezen:

 • Warmte, warme douchen, een bad, sauna en stoombaden zijn erg heilzaam
 • Vermijd veel reizen, vooral per vliegtuig
 • Vermijd harde geluiden
 • Voorkom stress
 • Voorkom overwerktheid
 • Voorkom tijdsdruk
 • Vermijd kou en winderig weer.
 • Mensen met Lyme zijn vaak erg prikkelgevoelig. Put jezelf niet uit en stel jezelf niet teveel bloot aan externe prikkels zoals overdadig televisie kijken, computerwerk, films kijken, piekeren, lezen, studeren, etc
 • Klassieke rustgevende muziek werkt heilzaam
 • Draag warme kleding
 • Cre√ęer een vrolijke en lichte omgeving, met opgewekte kleuren en zonlicht.
 • Mediteer elke dag
 • Doe elke dag ademhalingsoefeningen (pranayama)
 • Doe elke dag Yoga, de borreliabacterie houdt zich graag op in stijve en koude plekken in het lichaam. Het is dus belangrijk om je lichaam soepel, actief, warm en beweeglijk te maken. In een gezond gevoed en actief lichaam voelt de ziekte van Lyme zich gewoon minder thuis.
 • Bij Lyme is het zondermeer goed, eigenlijk een must, om veel te bewegen. Topsport is niet de bedoeling. Maar wel sportieve activiteit waarbij het lichaam warm wordt en goed loskomt en waarbij door regelmatige uitoefening enige conditie wordt opgebouwd is heel gunstig. Prestaties leveren is niet belangrijk maar zweten en moe worden is prima.
 • Verandering van mindset en gedrag. Stel je grenzen en bewaak je grenzen. Ga niet op zoek naar begrip en erkenning vanuit je omgeving maar ga in je eigen kracht zitten en zet je zelf centraal. Houd zelf de touwtjes in handen en zorg dat je heel blijft. Heb je moeite met het bewaken van je grenzen, weet je niet zo goed hoe je dit moet doen, zoek dan ondersteuning in de zin van therapie, een sparringpartner, en/of een vriend als klankbord, enz‚Ķ
 • Reset Jezelf! Neem een stap terug en onderzoek je diepere passies en behoeften en leg hier de focus op. Wat geeft energie en wat ontneemt energie?
 • Probeer zoveel mogelijk producten te gebruiken welke natuurzuiver en puur zijn en vermijd bijvoorbeeld stoffen zoals synthetische kleur ‚Äď en geurstoffen als ftalaten en muskverbindingen.
 • Neem elke dag de tijd en ruimte voor ontspannen en positieve activiteiten zoals spel, muziek, dansen creativiteit, zang, humor, yoga, meditatie, massage, wandelen. Omring je met goed gezelschap (positiviteit levert positiviteit op)
 • Knuffelen!!!¬† Wanneer je iemand of je huisdier knuffelt komt het ¬†‚Äėknuffelhormoon‚Äô oxytocine vrij. Het helpt je meer te ontspannen en beter te laten voelen. Het ontneemt stress.
 • Lees het boek: ‚ÄúLyme, natuurlijk genezen‚ÄĚ van Willem Jacobs! ūüėČ

Informatiebronnen:

Ayurveda opleiding, Voedingsdeskundige opleiding, Yoga, Boek: natuurlijk genezen. http://www.gezondbeterworden.nl/, http://www.lymenatuurlijkgenezen.nl/, http://www.lymenet.nl/info/lyme-symptomen.

Liefs Carolien.

Angst de baas?

Waar ligt jouw intrinsieke passie en waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Veel mensen weten dit diep van binnen wel, maar worden overmand door angst. Immers over je angstgevoelens heen zetten is in feite een stap buiten je comfortzone zetten. En ja inderdaad: keuzes, je hart volgen en inherent hieraan een gedragsverandering, hebben consequenties op alle fronten. Zowel voor jezelf als je omgeving. Misschien moet je verhuizen. Misschien moet je je baan opzeggen. Misschien ga je er financieel op achteruit. Misschien ga je mensen verliezen. Mensen die jouw verandering niet willen of kunnen accepteren.

Angst en onzekerheid zijn geen prettige gevoelens, maar wanneer je je focust op je onderbuikgevoel, wie je wilt zijn, waar je letterlijk wilt komen, waar je energie van krijgt. Wanneer je voor je ziet waar je heen wilt gaan, lukt het je om door de angst heen te gaan. Alsof je een nieuwe onbekende weg inslaat met onkruid en borsthoog gras. Je gaat letterlijk door de angst heen. …En wanneer je die stap hebt gezet voel je uiteindelijk de angst minder worden, want je voelt dat het goed is…. Angst wordt dan vervangen door vrijheid en innerlijke rust. Je wereld is groter geworden. Er is meer ruimte om je heen gekomen. Ruimte om grotere dingen aan te pakken. Ruimte om meer mogelijkheden te zien. Ruimte om nieuwe mensen te ontmoeten. Ook mensen die jou waarderen om wie je ècht bent. Ook als je een keer NEE zegt. Ruimte om het echte (innerlijke) rijkdom te ontdekken…Ruimte voor creativiteit.

Een belangrijk aspect in het volgen van je hart in deze is, dat de fundamentele scheppende kracht in je leven je ware zelf (je ziel, je hart, je onderbuik gevoel) is en niet je menselijke gedachten. Je kunt meewerken met de scheppende kracht van je ware zelf, of die tegenwerken. Maar als je bereid bent om naar je ware zelf te luisteren en hiermee te verbinden. Voel je dat er iets hogers en liefdevols is dat je op je levensweg ondersteunt. Je krijgt helder welke stappen je moet ondernemen ook al weet je niet de uitkomst, ook al zegt je brein: what the fuck!

Wanneer je de weg van je ware zelf niet volgt, verlies je de verbinding met het universum, en dat cre√ęert vaak een leeg gevoel. Je zit in een tredmolen, je draait steeds dezelfde rondjes van binnen raak je verdoofd, gevoelloos, draai je op de automatische piloot‚Ķ Een leven dat draait op de automatische piloot leidt niet tot een happy en vervullend leven. Stap uit je comfortzone, stap uit de tredmolen en follow your heart no matter the consequences¬†<3

Liefs Carolien

De nieuwe schijf van 5

Voeding is tegenwoordig bijna net zoals sport: iedereen heeft er een mening over.

Ook is er veel onderzoek rondom voeding en gezondheid. De schijf van vijf was achterhaald. En daarom is er een nieuwe verschenen. Het Voedingscentrum heeft dinsdag namelijk een nieuwe Schijf van Vijf gepresenteerd. En net zoals alle voedingsdeskundigen en foodies heeft deze dame hier ook een mening over.

Minder vlees en meer peulvruchten op het menu, nóg meer groente en elke dag een handje ongezouten noten. Dat beveelt de nieuwe Schijf van Vijf aan voor een gezond eetpatroon. Onbewerkte voedingsmiddelen domineren nu meer de vernieuwde Schijf van Vijf. Bewerkte producten bevatten immers vaak te veel suiker, zout, transvetten en/of verzadigd vet en vallen er daarom buiten. Zuivel is iets verlaagd. Vleeswaren zijn uit de Schijf verdwenen, net als bewerkt vlees (worst, hamburgers) en vlees met veel verzadigt vet (spek, gehakt). De hoeveelheid onbewerkt vlees is teruggeschroefd. Nieuw toegevoegd aan de Schijf van Vijf zijn onder andere yoghurt, eieren en koffie. Producten als brood en aardappelen, hebben weinig ingeleverd aan plaats. Verder is er ook meer aandacht voor de multiculturele keuken. En er is aandacht voor de energie-efficiency middels een groente en fruit kalender waarbij de focus ligt op de seizoenen.

Echter aan de objectiviteit van het voedingscentrum zal kunnen worden getwijfeld. Voorheen werd voedingscentrum namelijk gesponsord door bedrijven zoals Unilever, AH, Kellogs en Unox. Eind 2011 heeft het Voedingscentrum besloten geen bijdragen meer aan te nemen voor het leerstoelenfonds, om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Desondanks hebben ze bij mij een stukje geloofwaardigheid verloren. Mede omdat de directeur van het voedingscentrum van Unilever komt. Hierdoor bekruipt bij mij voor een deel het gevoel dat deze nieuwe schijf voor vijf een middel is voor het oppoetsen van de geloofwaardigheid. Maar ondanks dit alles vind ik het een goede ontwikkeling dat ook het voedingscentrum iets meebuigt met de nieuwe ontwikkelingen en dus de schijf van vijf heeft aangepast. De veranderingen zijn summier en er is naar mijn mening nog steeds veel verbeter potentieel. Maar een klein stapje naar de goede richting is gezet.

De toevoeging van koffie aan het dieet vind ik enigszins merkwaardig. Verder is er in de schijf voor vijf mijns inziens nog onvoldoende aandacht voor stimulatie met betrekking tot biologisch voedsel (zoals groenten en fruit) en daarbij is er te weinig aandacht voor dierenwelzijn en onder andere het antibioticagebruik. Ik vind dat je niet alleen de mensen moet stimuleren om gezond te leven, maar ook de aarde en dieren moeten gezond blijven. Immers alles valt met elkaar samen.

Denk maar eens aan de verarming van onze landbouw en- veeteeltgrond. En de giftige stoffen in groente en fruit, In vis, schaaldieren en vlees. Hierin hopen zich vele schadelijke chemicali√ęn op die vervolgens ook in ons lichaam kunnen komen. Daarbij wanneer eten wordt bewerkt, bewaard of bereid treedt vervuiling op. Schadelijke stoffen lekken uit verpakkingen. Bijvoorbeeld uit blik, bakpapier of huishoudfolie. Of uit plastic keukenhandschoenen. En industrieel verwerkt en veranderd voedsel, bijv. gehomogeniseerd, kunstmatig en genetische gemanipuleerd voedsel hebben tevens niet bepaald een positief effect op ons lichaam. Enzovoort..

Nog minder vlees (100 gram vlees per dag vind ik nog steeds erg veel) zuivel, meer plantaardig en biologische seizoen groente, fruit, peulvruchten zijn wellicht al voor een deel the key… Als finish in touch zou er ook mijns inziens enige aandacht mogen zijn voor variatie in soort en kleur…..eet de regenboog zegmaar…Desalniettemin is de nieuwe schijf wat mij betreft een positieve ontwikkeling…. Stapje voor stapje, iedere dag een klein stukje naar een gezonde wereld.

Liefs Carolien.

Vandaag eens een wat luchtiger verhaal

Terwijl de winter bezig is met de laatste stuiptrekkingen heeft de lente voorzichtig zijn intrede gedaan! Een bordje warme smeulende plantaardige Snert is wat mij betreft nog steeds een prima gerechtvaardigd gerechtje. Vandaag gaan wij ons tegoed doen aan deze heerlijkheid. Een yummie en super healthy soepje gemaakt van spliterwten, knolselderij, bladselderij, wortelen, aardappelen, prei en stukjes seitan. Een soepje boordevol vezels, langzame koolhydraten en plantaardige eiwitten. 

Maarrrrrrrrrr aan dit recept zit helaas een luchtje….Een rotte eieren luchtje…

Oftewel pfffffffffftttt flatulentie.

Vaak geven wij tijdens het stiekem ontsnappen¬†van een luchtje uit de onderste kringspier, de hond de schuld. Maar na ongeveer 3 bedwelmende luchtjes waarvan de bloemen slap gaan hangen. Gaan wij helaas onze geloofwaardigheid verliezen. En dan‚Ķ‚Ķ is de schaamte voorbij‚Ķ..En komen wij op het geestelijke en fysiek niveau waarbij er sprake is van volledig decorumverlies. Soms klinkt het als de trombones van een fanfare of als ronkende dieselmotoren. De √©√©n geeft het gas- startsein en de ander geeft gas terug. ‚ÄėMensen, alarm, ¬†zet uw¬†ramen en deuren open‚Äô!!! En dit is nu vaak de reden waarom Snert niet geserveerd wordt alvorens een feestje, premi√®re, gala of wanneer je een avondje gaat stappen. Immers windjes inhouden is een goede kringspiertraining maar minder gezellig voor je eigen gezondheid. En daarbij wil je tijdens een fancy chique¬†aangelegenheid, niet verantwoordelijk zijn voor een zogenaamd: fart alert. Mits je, je Chihuahua meeneemt in een mooi bijpassend chique tasje. Hahaha ,wees mooi, kijk lief en just blame the dog ūüėČ Waarom denk je dat celebrities af en toe hun hondjes meenemen naar een gala of premi√®re? Psies, waarschijnlijk stond er Snert op het menu ūüôā

Maar dat terzijde…

¬†De burning gassy question is dus bij deze :hoe komt het dat je ” winderig” wordt van Snert? En bovenal¬†hoe kun je deze g√™nante meurende vertoning doen verminderen.

De winderigheid komt voornamelijk door de erwten. Peulvruchten bevatten namelijk onder andere veel voedingvezels, waardoor je darmen gedwongen worden om te werken. Voedingvezels behoren feitelijk ook tot de koolhydraten, maar kunnen niet door ons lichaam worden opgenomen, vanwege hun chemische structuur. Ze worden ook wel prebiotica genoemd. En deze voorgenoemde koolhydraten uit onder andere peulvruchten, groenten en fruit worden niet volledig verteerd en opgenomen in de dunne darm. Ze komen onveranderd in de dikke darm terecht en worden daar door de darmflora (bacteri√ęn) bewerkt (vergist). Extra gasvorming is het gevolg. In de darmen zitten vele reukloze gassen maar door de afbraak van bepaalde eiwitten ontstaan vaak zwavelverbindingen (rotte eieren).De samenstelling van de geur van het darmgas, heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora. Scheetuhhhh laten is dus een volstrekt gezond en menselijk proces. Koning, keizer, admiraal: Popla gebruiken we allemaal. Scheten laten¬†doen we dus ook allemaal. In feite is het niks¬†om¬†je voor¬†te schamen.

Uiteraard kan je zelf ook iets doen om deze ronkende gasrijke ‚Äďrotte -eieren- damp iets te doen afnemen‚Ķ Ten eerste RELAX.¬† Stresssss is namelijk¬†een grote veroorzaker van flatulentie. Dit komt doordat je tijdens stressvolle periodes je spieren onbewust aanspant, waardoor de vertering van je voedsel minder goed verloopt. Met het gevolg dat je darmen dan te veel gassen produceren. Dus zorg ervoor dat je goed en voldoende slaapt¬†en probeer stress zoveel mogelijk te beperken. Verder, eet rustig en kauw goed. En neem voldoende tijd voor de maaltijd. Praat niet te veel tijdens het eten. Wanneer je niet goed kauwt en¬†haastig eet, komt er ongemerkt lucht mee naar binnen. Dit verschijnsel heet aerofagie, waardoor de windjes sneller komen opborrelen. Wat ook kan helpen, is om de spliterwten een nachtje te laten weken en te koken met een stukje Kombu (dit is Japans zeewier). Het toevoegen van Kombu aan een peulvruchtengerecht en/of bonengerecht kan de gasproductie doen beperken. Het voordeel van Kombu is, dat het geen invloed heeft op de oerrr Hollandse smaak van Snert. Kruiden als bijvoorbeeld kurkuma (koenjit) of gember zouden Snert al snel een oosters tintje geven‚Ķ ¬†J’adore de Indiase keuken‚Ķ.Maar Snert houden wij graag op z‚Äôn Hollands‚Ķ Kombu is overigens makkelijk verkrijgbaar in natuurwinkels. Voeg tot slot aan de Snert een blaadje laurier toe, het geeft¬†het gerecht een bijzonder aromatische¬†smaaksensatie en daarbij heeft laurier een positieve invloed op de spijsvertering en dus je darmen.

Ik wens jullie een happy snert zondag, zonder al teveel borrelende darmen.

Lieve groetjes Carolien.

The veggie cheesy experience

Als allround gezondheidsfreak draai ik mijn hand niet om voor het maken van een plantaardig kaasje. Niet alleen is het zeer eenvoudig te maken, ook is het lekker en gezond.

De secret ingredi√ęnten van een plantaardig kaasje zijn wat mij betreft de edelgistvlokken en daarbij een juiste combinatie van kruiden die de perfecte hartige smaak geven‚Ķ

Heel veel mensen kennen het fenomeen edelgist niet. Edelgist is een gedroogde inactieve gist. En je kunt het kopen in bio-, en gezondheidswinkels. Edelgist is hyper gezond. Het bevat namelijk van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur, welke goed is voor je metabolisme, werking van het zenuwstelsel en voor vermindering van vermoeidheid. Daarbij draagt het bij aan glanzend haar, sterke nagels en een mooie olaf olaz huidje. Omdat edelgist een inactieve gist is, kunnen mensen die last hebben van Candida dit dus ook prima smikkelen! Ideaal dus!!

Edelgist heeft een sterke smaak, je kunt het omschrijven als noot- kaas of cr√®me-achtig. Daarom is Edelgist het perfecte ingredi√ęnt voor een delicieus hartig plantaardig kaasje. Ok√©, fair enough, wellicht moet je ff wennen aan de smaak, want kaas smaakt net ff anders. Desalniettemin smaakt het hemels.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Want zoals ik al noemde krijg je dus naast de fijne smaaksensatie ook nog een weelderige haarbos cadeau. Zeg nou eerlijk, welke vrouw droomt nou niet van een weelderige volle haardos √† la Katja Schuurman ūüėČ

Hierbij het recept voor de hoeveelheid van ongeveer 2 kleine plantaardige kaasjes.

Enjoy your veggie cheesy experience ūüôā¬†

Wat heb je nodig:

 • 300 gram ongebrande cashewnoten
 • 4 eetlepels edelgistvlokken
 • 1 ¬Ĺ theelepel selderiezout
 • 1 ¬Ĺ theelepel zeezout
 • snufje peper
 • 1 ¬Ĺ¬† theelepel mosterdpoeder
 • 1 ¬Ĺ theelepel uipoeder
 • snufje knoflook poeder
 • 300 ml ongezoete sojamelk
 • 1 zakje agar-agarpoeder
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Sap van 1 verse citroen

De bereiding à la Barbapapa: huup, huup, barbatruc:

 1. Week de cashewnoten minimaal 4 uur in een kom met water.
 2. Giet de cashewnoten af en spoel ze af in een vergiet.
 3. Hak in een keukenmachine de cashewnoten, edelgistvlokken, selderiezout, zeezout, uipoeder,   knoflookpoeder, peper en mosterdpoeder fijn.
 4. Zet een pannetje op het vuur en klop de sojamelk met de agar-agar. Kook het vijf minuten tot een dik mengsel
 5. schenk de sojamelk + agar agar bij het notenmengsel en doe er citroensap van een verse citroen erbij.   Vermeng en pureer dit wederom in de keukenmachine.
 6. Schenk het mengsel in een met olie ingevette vorm, ik zelf heb kleine taartvormpjes gebruikt.
 7. Laat het opstijven in de koelkast. Mijn advies slaap er letterlijk een nachtje over.
 8. En je kaasje is klaar!!

Liefs Carolien ūüôā

Yeah, love is in the air!!!

Mijn motto: de liefde moet je vieren alsof het elke dag Valentijnsdag is! Of dat nu is wanneer je stapelgek en dolverliefd bent op elkaar, pas getrouwd of al jaren samen bent; de liefde is bijzonder en dat mag je vieren. Want hoe bijzonder is het dat je de liefde van je leven hebt gevonden? Liefdesgeluk is iets uitzonderlijks. Het is een cadeau van de kosmos. Het is een liefde die verder gaat dan de menselijke liefde. Ik ben dankbaar voor het prachtige cadeau wat mij is gegeven. Het cadeau van liefde die ik met open ogen, open armen en open hart ontvang en koester.

De psycholoog Gottman ontdekte dat alle lang aanhoudende relaties twee belangrijke ingredi√ęnten bevatten: de manier waarop partners elkaar aandacht geven en hoe ze contact maken met elkaar. Ook kleine tekenen die bewijzen of je attent genoeg bent kunnen doorslaggevend zijn, zoals je partner aandacht geven als hij/zij tegen je praat in plaats van je te blijven focussen op de TV. Oftewel aandacht voor elkaar en met regelmaat quality time met je geliefde, is de key!! De liefde vieren kan op vele manieren. Laat de creatieve tijger en grrrrrr de Barry White in je los, and keep the love flowing.

Wees iedere dag opnieuw dankbaar voor de dingen, die zo vanzelfsprekend lijken! Zoals een zonnige dag, een gezond lichaam, onvoorwaardelijke liefde en steun van de naasten. Het gevoel van dankbaarheid is een ‘bliss’, een zegening. Dankbaarheid brengt de mens in staat van innerlijke vrede, acceptatie en in liefdevolle verbinding met de kosmos. Neem bewust een besluit om alles waarmee je al gezegend bent te waarderen en te erkennen. En vier de liefde!!!

Ook wanneer je geen relatie hebt, kan je de liefde vieren!!!

Liefde en verbinding kan je ook ervaren bij je naasten zoals in vriendschappen ūüėČ

Ongeacht het verschil in het bewustzijn en persoonlijke ontwikkelingsniveau, wij zijn allemaal met elkaar verbonden. De man of de vrouw, de oude of de pasgeboren ziel, vriend of vijand wij hebben allemaal de vlam van liefde in ons hart.

Geef die vlam prana zodat het kan gloeien.

En de prana van vandaag is heerlijke havermoutkoekjes met rauwe cacao.

Immers de liefde van de chocolademonsters gaat door de maag.

Graag deel ik¬†het recept van deze havermoutkoekjes met de so-called “love drug‚ÄĚ:

Vul je blender met haver, een wolkje speltbloem, notenpasta, gemberpoeder, kokosolie en rauwe cacao. Vermaal het, zodat de mix mooi glad is. Maak kleine balletjes. Leg de balletjes op bakpapier op de bakplaat met genoeg ruimte ertussen en druk ze iets aan. En laat het warm en krokant worden in de oven….smullen maar!!!!

Fijne dag!!

-x- Carolien.

Heerlijke warme appeltaart met room en ijs.

Plantaardig, healthy en lekker. Yes you can!!!!

 

Graag deel ik wederom een heerlijk recept met jullie, welke ik met regelmaat in elkaar flans. Het is een super healthy biologisch plantaardig appeltaartje. Vrij van brrrr gruwel geraffineerde koolhydraten, additieven, lichaamsvreemde stoffen en transvetten …Wederom een gevalletje PUUR zoals Moeder Natuur het bedoeld heeft!

Waarom een banaan?

Zoals veel mensen in mijn omgeving¬†reeds van¬†mij weten….Ik ben echt¬†een enorme fan van bananen, ik vind ze echt verrukkelijk!!! Vooral die kleine banaantjes die je alleen kunt vinden in tropische en exotische oorden. De rasechte backpackers, globetrotters en wereldreizigers weten vaak gelijk welk type smakelijke¬†banaan ik bedoel ūüėȬ†Het blijkt overigens dat ik niet de enige bananen-fan ben. Er zijn namelijk meer bananen-lotgenoten in de omloop en¬†wij hebben¬†vaak aan een half bananen-woord genoeg. Bananen zijn namelijk √©√©n van de meest populairste fruitsoorten ter wereld. Terecht want naast ontzettend lekker zijn ze ook nog eens supergezond. Ondanks deze feiten heeft de banaan in de afgelopen jaren toch een slecht imago opgebouwd. Bananen zouden niet zo gezond zijn en vooral: ze zouden echte dikmakers zijn. Dit is echter al vele keren achterhaald. Zo eigenzinnig als ik ben, is ook de banaan onder de fruitsoorten.¬†Een banaan heeft namelijk een¬†eigen ingewikkeld zetmeel in zich, welke ook wel resistent zetmeel genoemd wordt. Dit maakt dat een banaan moeilijker word afgebroken in de maag en de dunne darm (vooral de de half-rijpe bananen) waardoor het vrijwel onaangetast in de dikke darm terechtkomt. Op deze wijze beschouwd, levert het juist voedingsvezel en geen extra calorie√ęn. Het veroorzaakt een vergroting van de darmmassa wat weer kan helpen bij constipatieproblematiek. Bovendien moet je lichaam veel meer moeite doen om de vezels te verwerken wat de stofwisseling juist alleen maar omhoog brengt. Resistent zetmeel wordt in de dikke darm verder afgebroken door de daar aanwezige bacteri√ęn en geeft weer aanleiding tot korteketen-vetzuren, die een beschermende werking hebben op de darmflora en op hun beurt weer een antikanker-effect hebben. Dankzij de verzuring van de dikke darm worden mineralen en sporenelementen ook beter opgenomen en wordt eiwitafbraak afgeremd. Het is overigens een feit, hoe rijper de banaan hoe meer suikers het bevat en hoe calorie-rijker het dus word. Dit komt doordat, naarmate een banaan rijper wordt de hoeveelheid vrije suiker toe neemt en de hoeveelheid resistent zetmeel afneemt.‚Ķ.Maar van¬†√©√©n banaan op een dag groei je echt niet gelijk uit elkaar. So don’t worry enjoy your banana‚Ķ

By te way, in veel tropische landen worden onrijpe/groen-gele bananen zelfs gebruikt als medicijn. Het wordt met name gebruikt als medicijn bij darmklachten en diaree. Rauwe bananen bevatten namelijk de stof leucocyanidine, een favono√Įde dat de groei van slijmvliescellen stimuleert en zo maag en darmen beschermt. In onze westerse maatschappij is een banaan zeer geliefd bij de sporter. Bananen hebben namelijk een hoog gehalte aan kalium, maar bevat nauwelijks natrium. Bananen bevatten ook vitamine A en C en enkele B vitaminen, en mineralen.

Oké, en nu to the point graag.

Goed, dan kom ik nu eindelijk to the point¬†ūüôā Als extra toevoeging aan deze een heerlijk warme appeltaart uit de oven, heb ik de enige echte biologische plantaardig zoete biologische bananenroom a la Carolien en de plantaardig biologische banaan/amandelnoten ijs a la Carolien:‚Ķ. Mijn man is er dol op.

JUST DO IT!

Zet nu je mind op de visualisatie modus en stel je eens voor dat je een heerlijk warm appeltaart-puntje eet met verrukkelijk koud banaan/ amandelnoten ijs en een schepje zoete bananenroom……mjammie hmmmmm… Loopt het water jou al in de mond?

Het is geen illusie het is mogelijk!! Yes you can ūüėČ

Dus pak je schort, je blender/keukenmachine en de springvorm.

En JUST DO IT yeah!!!

Check out onderstaande recepten >>>> en enjoy!!

 

Plantaardig gezonde biologische appeltaart.

300 gram speltbloem (boekweitmeel is ook een optie voor degene met glutenovergevoeligheid en/of coeliakie )

120 ml (kokos)olie

Gedroogde abrikozen, vijgen en dadel na smaak. Ongeveer een stuk of 6 a 10 (gesneden,gehakt of in de blender)

2,5 theelepel bakpoeder

0,5 zout ongeveer

Gemberpoeder, kaneel en kardemon naar de smaak (koekkruiden zijn ook lekker)

4 grote appels in stukje

Citroensap naar smaak

Rasp van de schil van een halve citroen

Rozijnen en/of cranberry’s naar smaak.

walnoten

Eventueel biologische abrikozenjam om het deeg mee te bestrijken voor een mooie bruine kleur.

Springvorm van +_ 22 cm..

 1. verwarm de oven op 180 graden
 2. Vermaal in de blender de gedroogde abrikozen, vijgen en dadel.
 3. Verwarm de kokosolie tot het vloeibaar is.
 4. Meng de bloem, kokosolie, abrikozen, vijgen en dadel, Gemberpoeder, kaneel, kardemom, bakpoeder en 0,5 zout ongeveer door elkaar heen en kneed het tot een mooie gladde deeg.
 5. wel eventueel de rozijnen in warm water
 6. Voeg de stukjes appel, citroensap, citroenrasp, kaneel, kardemon rozijnen en/of cranberry’s bij elkaar in een kom en meng alles goed doorelkaar.
 7. Gebruik 2/3 van het deeg voor de bodem en de rand van de springvorm.
 8. Rol het uit en bekleed de ingevette springvorm
 9. vul met het appelmengsel
 10. Rol het overgebleven deeg uit en maak slierten voor de bovenkant..of verkruimel het.
 11. Bak de suikervrije appeltaart in circa 60 minuten.

Plantaardig zoete biologische bananenroom a la Carolien:

1 pakje soja-room

1 theelepel Ahorn-siroop

2 bananen

Vanille

Mix de ingredi√ęnten in een blender/keukenmachine en hoppa klaar is kees ūüôā

Plantaardige biologische banaan/amandelnoten ijs a la Carolien:

Dadels

3 Ingevroren bananen

2 eetlepels amandelnoten pasta

2 eetlepels water

 1. Ontschil 3 bananen wikkel het in folie en laat het 3 uur invriezen.
 2. ontpit ongeveer 6 dadels
 3. doe de bananen in een blender/keukenmachine. Hier voeg je 6 ontpitte dadels, 2 eetlepels amandelnoten pasta, 2 eetlepels water aan toe. Zet de blender/keukenmachine op een hoge stand totdat er een romig glad geheel ontstaat.

Smul en geniet!!!!!

Liefs Carolien.

De spiegel van Lesotho

Gisteren ben ik weer terug gekomen van een reis en een vrijwilligers project uit Lesotho.In Lesotho heb ik samen met de locale bevolking en een fantastisch en bijzonder team uit Nederland een huis gebouwd voor een blinde oudtante met de sporen van lepra en 2 kleine meisjes van 4 en 7 jaar. Tijdens het project hebben we ons ge√Įnfiltreerd in de gemeenschap. En hierdoor de mensen en de cultuur van Lesotho beter leren kennen. Vervolgens ervaren en gezien wat er eigenlijk allemaal achter de ‚Äúcoulissen‚ÄĚ gebeurt. Hetgeen wat je niet ziet wanneer je door de landschappen reist. Hierdoor getuige geweest van ernstige armoede en daarbij ook de kansarmoede. De verwoestende uitwerking van het Hiv/Aidsvirus op complete samenlevingen. Kinderen zonder ouders, oogsten die zijn mislukt, droogte en water op rantsoen, eenzijdige voeding (bestaande uit een bordje ma√Įspap en wanneer er een beetje extra geld beschikbaar is misschien wat groente, fruit of vlees), kapotte kleding, schoenen die niet passen en/of kapot zijn, huizen die lekken op instorten staan, enzovoort. Ik heb erom gehuild, het raakt mij diep. Maar wat mij het meest heeft geraakt is de veerkracht die deze mensen hebben. De altijd ontluikende glimlachen, de vredigheid en het contact met de natuur. De horizon van Lesotho is gevuld met ongekende landschappen. Ongerept en puur, en alles doordringend stil. Deze mensen leven in een volkomen harmonie met de natuur. We zijn overgeleverd aan de natuurkrachten van Moeder Aarde. En deze mensen staan in verbinding met moeder aarde en deinen mee met deze stroom. Voor ons ogenschijnlijk kleine dingen brengt hen geluk en tevredenheid‚Ķ.Verdriet wordt in Lesotho omgezet in zang en muziek‚ĶEn dan vraag ik mijzelf af wie is hier armoedig? En wat is nu eigenlijk rijkdom? We zijn zo ge√ęnt geraakt op materieel geluk ‚Äď ik net zo goed, ik sluit me zelf niet buiten. Socrates een Griekse filosoof zei het volgende: Tevredenheid is natuurlijke rijkdom, luxe is kunstmatige armoede. Ook al kan ik me met luxe een mij heel tevreden mens voelen, er zit wel een grote kern van waarheid in deze uitspraak. Immers een tevreden mens is overal rijk. Alle luxe die we nastreven levert vaak een illusie op van tevredenheid, maar meestal is die tijdelijk. Al gauw ontstaat er een nieuwe soort van ‚Äėleegte‚Äô die gevuld moet worden met zogenaamde luxe. Ik noem het leeg-geluk. En leeg-geluk is onverzadigbaar. Een bodemloze put. In onze maatschappij is keuzestress een bekend fenomeen, we worden overspoeld met informatie die overwogen moet worden om een ‘goede¬†“keuze” te kunnen maken. Een fenomeen die men in Lesotho niet kent. Onze supermarkten zijn boordevol gevuld met artikelen. Plenty soorten melk, kaas, koekjes, fruit, groente, enz‚Ķ. We ervaren veel dingen in het leven als een vanzelfsprekend. Het is zo simpel om ongelukkig te zijn. Het enige wat je hoeft te doen is diep ontevreden te zijn met je leven; met hoe je eruit ziet, met wat je hebt bereikt, je auto, je werk, de hoogte van je bankrekening, het weer, de muggen en ga zo maar door. Maar heb je jezelf ooit gerealiseerd hoe bevoorrecht wij zijn om in een ander deel van de wereld geboren en opgegroeid te zijn? Kinderen in Nederland zien hun ouders tegenwoordig vaak als een pinautomaat, worden overspoeld door voeding, speelgoed, enzovoort. Veel kinderen in Lesotho hebben geen speelgoed en maken onder andere van blikjes en ijzerdraad een auto en/of een muziekinstrument. Ze eten vaak 1 keer op een dag ma√Įspap. En wanneer ze naar school gaan krijgen ze via het whole food program extra voeding. Vaak moeten ze 2 uur naar school lopen en 2 uur weer terug naar huis. Ze lopen in kapotte schoenen en kleding. Hebben vaak op jonge leeftijd een ouder verloren. Deze kinderen die ogenschijnlijk in diepe armoede leven, delen en zorgen voor elkaar, dansen, lachen en zingen. De mensen in Lesotho zijn tevreden en dankbaar met de tijd die hun is gegeven en ze maken er samen iets moois van! Ik maak een diepe buiging en kijk in de spiegel die ze ons voorhouden. Hun les aan ons : wees dankbaar en tevreden, maak een ‚Äėswitch‚Äô in je perceptie. Want een tevreden geest is gelukkig en rijk van binnen <3

Liefs Carolien

Wat neem je mee op reis!!

Over 2 dagen vertrek ik voor een project van Habitat for humanity naar Lesotho.

Omdat ik zelf kamp met een Prikkelbare darm syndroom en daarbij een eiwit-intolerantie. Kan ik bepaalde producten niet goed verdragen. Daarbij ben ik erg gefocust op een bewuste en gezonde lifestyle. Ik weet uit ervaring dat veel mensen met een voedselintolerantie en voedselallergie (tarweallergie, coeliaki, lactoseintolerantie, enz) en/of vegetari√ęrs en veganisten het soms lastig vinden om tijdens hun reizen passende voeding te vinden. Daarom deel ik graag mijn tips voor wie uiteraard ge√Įnteresseerd is.

Tip 1:

Ik heb een app op mijn mobiel ge√Įnstalleerd waarmee ik vegetarische en veganistische restaurants in heel de wereld kan vinden. Deze app heet de HappyCow. En het werkt echt fantastische! Omdat mijn partner en ik tijdens onze reis door Amerika, de fast food restaurants wilden vermijden, hebben wij deze App veelvuldig met succes toegepast. We hebben aldaar heerlijk en gezond gegeten.

Tip 2

Tijdens mijn reizen neem ik vaak noten, biologische zuivelvrije crackers, gedroogd fruit, sesamreepjes en fruitbars neem. Helaas zitten in veel mueslireepjes en sesamreepjes ook (zelfs in biologische producten) veel (geraffineerde) suikers en sommigen (niet biologische) bevatten zelfs additieven. Het is dus lezen (wanneer je geraffineerde suikers en additieven in voeding zo veel mogelijk wilt vermijden) hierbij raadzaam om het etiket goed te. Ik zelf vind honing in producten geen probleem, dit omdat honing veel helende kwaliteiten heeft. Maar dat is voor iedereen persoonlijk.

Onlangs heb ik in de biologische winkel een nieuw product ontdekt. En omdat ik zo enthousiast hierover ben deel ik het graag met jullie! Het zijn biologische repen uit Denemarken. Het bevat geen gluten, lactose, eieren of toegevoegde suikers. Alle aanwezige suikers zijn natuurlijk en afkomstig uit de vruchten. Alle ingredi√ęnten zijn biologisch gecertificeerd. Deze smakelijkheid uit Denemarken wordt Raw-Bite genoemd. En ze zijn in verschillende smaken verkrijgbaar. De repen zijn heel handig om mee te nemen tijdens lange reizen. Wanneer er een klein- hongertje opsteekt is dit wat mij betreft de ideale gezonde snack. De honger is direct verdwenen en het geeft je energie een flinke boost. Heb je een notenallergie? Dan zijn deze repen helaas niet iets voor jou. Raw-bite bevat namelijk noten.

Liefs Carolien

Lieve mensen het goede voornemen voor 2016 is, ga NIET op dieet ūüėČ

Aan het einde van het jaar denken we na over wat we willen veranderen in het nieuwe jaar. Vaak komen we met een aantal goede voornemens, zoals stoppen met roken of het fenomeen ik ga op dieet. Met de zomer in het vooruitzicht met zee, strand en de bikinidracht, willen veel vrouwen de kilo’s te lijf gaan middels een crashdieet. Oké, dan is dit wat iedereen die een streng dieet overweegt wat mij betreft zou moeten weten.

Het klinkt misschien een tikkeltje vreemd maar juist door het volgen van di√ęten wordt men uiteindelijk steeds dikker. Denk maar eens aan het jojo-effect‚Ķ

Laten wij terug gaan naar de oerrrrrr-mens. In de oertijd werden mensen geteisterd door honger en langere perioden van voedselschaarste. Ons zo perfect, verfijnd en geavanceerd lichaam heeft door deze barre omstandigheden een systeem ontwikkeld om in tijden van voedselovervloed zo snel mogelijk dik te worden. En daarbij heeft het lichaam geleerd om het inmiddels verworven lichaamsvet zo goed mogelijk tegen verlies te beschermen, om bijvoorbeeld de winter te kunnen overleven. Ons lichaam is er in die zin op gericht dat we snel aankomen en zo min mogelijk afvallen.

 Hoewel wij in welvaart verkeren waarbij eten in overvloed aanwezig is, bevinden nog steeds diep in onze cellen de oergenen. Een dieet zal dan ook door onze oergenen gezien worden als een periode van voedselschaarste. En hierdoor zal het systeem alle zeilen bijzetten om de vetopslag in ons lichaam te beschermen. Dit maakt dat een dieet eigenlijk averechts werkt.

Ons lichaam kunnen we vergelijken met een motor, onze voeding is onze benzine. Een goede stofwisseling is het juiste keyword. En juist door regelmatig gezond te eten verkrijg je een goede stofwisseling. Het beste ‚Äúdieet‚ÄĚ is en blijft een evenwichtig gevarieerde GEZOND eet patroon.

Liefs Carolien

Moderne Yoga

 

Mijn basisgevoel en mijn affiniteit met yoga

Terugkijkend naar mijn jeugd was ik eigenlijk altijd al met yoga bezig en lag de focus bij mij altijd bij bewustzijnsverruiming. Als kind was ik niet heel sportief of competitief ingesteld. Ik nam liever houdingen aan of deed mijn ogen dicht om tot rust te komen. Ik lag vaak ondersteboven op de bank en herkende dit later in mijn yogaopleiding als de ploeg. Ook trok ik mij als kind ( en nu nog steeds) graag terug. Ik tekende en ik ging ook vaak alleen naar het bos achter het huis. Hoewel veel mensen zeiden: ‚Äėje maakt je wereld kleiner‚Äô, voelde voor mij de wereld op deze wijze juist wijder en groter‚ĶJaren later herkende ik dit gevoel in yoga. Ik leerde daar het pad van het bewustzijn kennen. En zoals Sri aurobindo het zo mooi kan benoemen: het pad met als doel om niet alleen op te stijgen, maar om af te dalen. Niet alleen om weg te schieten in de eeuwige vrede, maar om het leven en de materie te transformeren en in de eerste plaats ons kleine leven en het stukje materie dat wij zijn.. Het licht in ons lichaam te brengen‚ĶDe transformatie van de cellen in ons lichaam‚Ķ Ik was en ben nog steeds continue bezig met het zuiveren van diep gewortelde denkpatronen, conditioneringen en gewoonten. Een reis van het hoofd naar het hart‚Ķ.En op het pad van bewustwording sneuvelden en sneuvelen nog steeds de illusies…..Een balans vinden tussen, lichaam, geest en gevoel‚Ķ..Een balans vinden met veel aandacht voor de stilte, de adem en meditatie, om op deze wijze een verbinding te kunnen maken met mijn ware ziel. De ware ziel welke niet een smoothie is van uiterlijke mengsel zoals je emoties, gedachten, gevoelens, ego, zelfbeeld. Maar juist iets van de grote Werkelijkheid daarachter, een soort van vonkje van goddelijke vuur. Mirra Alfassa noemde dit fenomeen vaak in de termen zoals beyond. Je stapt naar achter en je kijkt en handelt vanuit deze stilte. Ik ben een beeldende denker en ik vergelijk het zelf vaak met een soort van hologram van gedachten, gevoelens, ego, conditionering, enz. Je kijkt er naar maar het is geen onderdeel van jou, je bent in die zin de waarnemer en je identificeert je niet meer met voorgenoemde smoothie, zegmaar‚Ķ.Want uiteindelijk is die smoothie van uiterlijke mengsel niet wie de mens in werkelijkheid is. Dat is namelijk de illusie‚Ķ Connectie leggen met het vonkje van goddelijke vuur , dat zo liefdevol is, zo vol, zonder problemen en zonder iets te willen. Zonder oordeel. Is mijn basisgevoel!! Een proces van jaren en yes I’m still learning and still in progress‚Ķ..

Voorgenoemde is een onderdeel van de yogafilosofie. Want de yogafilosofie is een heel mooi globaal spiritueel proces. Het blijft niet alleen bij meditatie en ook blijft het niet alleen bij oefeningen (asana’s). Want naast de yogamat en in het leven alledag kan je, je verder bezig houden met de yogafilosofie en verdere verdieping. Yoga is immers zoveel meer dan DAT! Yoga bestaat uit een zuiveringsproces van lichaam en geest. De waarden die je leert binnen de yogafilosofie kan je toepassen in je leven en in je omgang met het leven.

Sri aurobindo heeft weleens gezegd, ‚Äėyoga doe je niet voor jezelf, yoga doe je voor de wereld‚Äô!

De yogasupermarkt
Je hebt tegenwoordig veel diverse vormen van yoga. Er zijn echter 6 stromingen die van oudsher in India beoefend worden, dit zijn: hatha yoga, bhakti yoga, jnana yoga, karma yoga en mantra yoga. Raja yoga omvat al deze voorgaande vormen van yoga en staat daarom ook bekend als het Koninklijke yogapad. De andere vormen die je nu alledag ziet zijn door de eeuwen heen afgeleid uit deze traditionele stromingen.

Tot de 16e eeuw was yoga nog heel populair in India. Maar door het hindoe√Įsme zich steeds meer ontwikkelde en hierbij de religieuze strekkingen steeds strenger werden. Mochten de lagere kasten waaronder vrouwen geen yoga meer beoefenen. Hierdoor verdween de yoga bijna volledig uit het leven van veel Indi√ęrs. Desondanks is de yogakennis eeuwenlang bewaard gebleven en sinds de tweede helft van de 19e eeuw kwam er een opleving. Dit kwam mede dankzij religieuze vernieuwbewegingen. Vanuit deze vernieuwbewegingen zijn allerlei stijlen van yoga ontstaan je kunt dan denken Integrale yoga, Sivananda Yoga, Yin Yoga, Iyengar Yoga, Ananda Yoga, Kripalu yoga, Kundalini Yoga, Bikram yoga, Power Yoga, Vinyasa Yoga, enzovoort… En bijna dagelijks ontstaan er binnen de yoga nieuwe stijlen die elk hun eigen klemtoon en stempel op dingen leggen. De vele huidige yogatypen zijn erg gediversifieerd in hun visie en practise. Zoals de diversiteit in asana‚Äôs (houdingen), kriya‚Äôs (dynamische oefeningen), pranayama (ademhalingsoefeningen), meditatie, mantra‚Äôs enzovoort. Dit maakt dat je altijd wel iets kan vinden wat aan jouw behoefte aansluit. Er is steeds meer informatie beschikbaar. En yoga is hierdoor tegenwoordig dus echt voor iedereen haalbaar en mogelijk is. We kunnen als het ware shoppen in de zogenaamde yogasupermarkt.

De keerzijde van de populariteit van Yoga

Maar dan komt de keerzijde……

Yoga lijkt in handen te zijn gevallen van de commercie. En hierdoor ontstaat er wat ik noem de verpaupering van de yoga. Het gevaar is dat de focus hierdoor niet komt te liggen bij de connectie met je ware ziel maar met je ego. Yoga is ‘booming business’!!! Yoga is HIP!! ¬†Yogascholen schieten als paddenstoelen uit de grond.¬†En het meeste geld verdienen de yogascholen en hun oprichters echter aan het opleiden van docenten. De stylish houten vloeren in yoga centrums zijn tegenwoordig gevuld met (kostbare) matjes, smartphone ernaast, vrouwen met keurig gelakte nagels, strakke yogamerkkleding, speciale prijzige yoga sierraden‚Ķ.Het is een hype geworden!! Het lijkt een ware yogamodeshow te worden‚ĶDe newbies yogis geven flink wat geld uit aan hun nieuwe levensstijl. Want als je eenmaal in de scene terecht bent gekomen ga je al snel aan de superfoods, green juices en koop je dure yogabroeken en accessoires. Deze nieuwe levensstijl kost geld. Heel veel geld!!! Een losse yogales kost gemiddeld 15 euro per les, een green juicer over de 100 euro en superfoods als maccapoeder, ciazaad hennepseeds en goji bessen zijn echt peperduur. Op Instragram, facebook, twitter staan foto‚Äôs van awesome yogaposes. Het is de perfecte marketingstrategie. Mensen maken steeds vaker selfies tijdens een asana of meditatie, in plaats van hun ego te overstijgen. Na de kookboeken en de tuinboeken zijn er nu de yoga-glossies, vol met advertenties voor wellnessproducten. Veel yogalessen van tegenwoordig doen weinig denken aan de mystieke basisprincipes van yoga. Het is vaak fitness met een zweverig tintje. En hoewel de yogadocent benoemt: ‚Äė blijf bij jezelf, concentreer je op jezelf‚Äô.. ‚ĶWordt er tijdens de les gespiekt en vergeleken en worden de asana‚Äôs vaak op basis van prestatie uitgevoerd. En zoals je weet, ego en yoga gaan niet samen, consequentie > risico op blessures, verwennerij van het ego..

In Amerika heb je de Yoga Asana Championships waarbij de wendbaarste yogi de hoofdprijs krijgt. Beroemde filmsterren en modellen als Christy Turlington, George Clooney en Miranda Kerr delen hun yogaverhaal in tijdschriften. Bekende merken als Nike en Stella McCartney ontwerpen yoga kleding en yogabroeken voor dames en heren. Er zit echt een enorme industrie achter het fenomeen Yoga…

Veel mensen haken hierop in, worden be√Įnvloedt. Denken dat ze acrobatische hoogstandjes moeten beheersen, er gelikt uit moeten zien, perfect moeten zijn om een ware yogi te kunnen zijn. Kortom de essentie van de prachtige yogafilosofie wordt ondergesneeuwd.

Terug naar de BASIS

Wat ik heb geschreven is wellicht erg generaliserend en ongenuanceerd. En alles is niet zwart/wit er is ook grijs..‚ĶDesondanks wil ik graag aandacht voor deze ontwikkeling en de focus leggen bij de basis van wat in feite belangrijk is.. Want voor Yoga heb je geen lekker lijf, money, strakke merkpakjes, dure matjes, enz. nodig‚Ķ Het enige wat nodig is, dat ben JIJ. En om in de stilte in jezelf te komen heb je NIKS nodig. Alleen je pure mooie jij <3 Lenigheid, een mooie yogabroek, een vroom gezicht zegt niks over je connectie met je ware ziel‚ĶEr zijn genoeg mensen die bij wijze van spreken heel soepel hun neus op de knie√ęn kunnen leggen, maar ondertussen enkel alleen met boodschappenlijstjes bezig zijn. Boodschappenlijstjes hebben niks te maken met de yogafilosofie. By te way is het echt niet direct de bedoeling dat yogahoudingen perfect uitgevoerd moeten worden, dus vanuit een prestatiedrang, maar juist om je eigen lichaam, de mogelijkheden en de grenzen ervan te leren kennen, hanteren en beheersen. De huidige commercie en hype is voeding voor de hologram van de smoothie met de uiterlijke mengsel. Please keep in your mind¬†dat de ware ziel beyond deze hologram van illusie, is wie je werkelijk bent.

JE WARE WEZEN <3 En dankzij onder andere¬†de stilte, de adem, contemplatie en¬†meditatie kunnen wij deze ontwikkelen en de aansluiting vinden met het universum van waaruit het leven bestuurd kan worden, en wij er een mee kunnen worden, om er uiteindelijk volledig in op te gaan. Eenheid en binding met elkaar en met het universum. Want wat in mij zit, zit ook in jou. Bewustzijn is in alles en overal ūüôā

 

Liefs Carolien

 

 

 

 

Agni

Heb je last van een algehele malaise gevoel, zoals spijsverteringsklachten, pijnlijke gewrichten, slechte adem, doffe en vale huid, doffe ogen, depressie, prikkelbaarheid, lusteloosheid, enzovoort? Wellicht heb je dan last van een teveel aan toxische stoffen in je lichaam.

In de Ayurveda, een oude leer en beproefd gezondheidssysteem uit India, noemen ze dit fenomeen een teveel aan Ama (giftige stoffen). In de Ayurveda zeggen ze namelijk dat kracht, gezondheid, oud kunnen worden en alle levensprocessen afhankelijk zijn van Agni. Agni is het verteringsvuur in je lichaam en een van de belangrijkste grondbeginselen in de Ayurveda. Agni zet in de lichaamcellen in de celkern iedere voedselmolecuul om in bewustzijn. Er is Agni in het spijsverteringskanaal, maar er zijn ook Agni’s actief in de verschillende lichaamsweefsels en organen. Er is zelfs een Agni actief in de geest. Deze Agni zorgt voor het verwerken (verteren, verbranden) van gedachten en emoties. De belangrijkste Agni voor het lichaam is in eerste instantie de Jathara Agni, het verteringsvuur in het maagdarmkanaal. Heel veel mensen hebben geen flauw idee hoe de conditie van het verteringsvuur in hun lichaam is. Wanneer het verteringsvuur niet naar behoren functioneert, staat er een poort open en kunnen ziekten en vergiffen in je lichaam naar binnensluipen en vervolgens wordt je zwakker en naar verloop van tijd kan je zelfs ziek worden. Binnen de Ayurveda zijn er veel remedies die Agni versterken en Ama verbranden. Maar stap 1 is leefstijl en voeding!!!

De meeste schadelijke stoffen krijgen we binnen via ons eten. Weet ook dat alle impulsen in ons en vanuit de wereld om ons heen van invloed kunnen zijn op jouw complete gezondheid. Je kunt hierbij denken aan mensen in je omgeving, de activiteiten die je onderneemt, televisie, internet en radio. Nu je dit weet is het dus mogelijk om zelf de touwtjes t.a.v. je lichamelijke gezondheid meer in eigen handen te nemen. Onderzoek en observeer jezelf. Welke aspecten en factoren in jouw leven hebben een nadelig effect op de conditie van Agni in jouw lichaam en zetten de poort open naar een teveel aan Ama in jouw systeem? Wat is er nodig is om een verandering tot stand te brengen?

Cre√ęer vervolgens je ideale leefstijl, cre√ęer een positieve voedende omgeving, omring je met goed gezelschap (positiviteit levert positiviteit op), voed jezelf met zuivere en heilzame voeding. Vervang toxische gedachten voor positieve en liefdevolle gedachten. Elimineer Ama uit je systeem en transformeer jezelf. Veel specerijen uit de Indiase keuken kunnen hierbij ondersteunend zijn. Een voorbeeld van een heilzaam specerij is Gember. Gember is echt een wondermiddeltje en wellicht √©√©n van de belangrijkste specerijen om Agni bij alle lichaamstypen te helpen bevorderen. Het is een prima smaakmaker welke ook verwarmend werkt. Het stimuleert de vertering en helpt afvalstoffen te verbranden. Het helpt tegen misselijkheid en braken. Verse Gember kan je vrijwel in alle groente gerechten gebruiken, maar ook in thee en desserts.

Liefs Carolien

Lieve smulleraars

Mjammjammjammie gisteravond heb ik samen met mijn lieve man, weer heerlijk genoten van een absolutely delicious biologische plantaardige cheesecake. Gewoon lekker, zonder troep zoals geraffineerde koolhydraten, additieven, lichaamsvreemde stoffen en transvetten … PUUR zoals Moeder Natuur het bedoeld heeft. Er gaat niets boven een zachte romige vulling op een krokante korst van pecannoten en dadels…

Geen bakheld? Niet zo thuis in het soort van plantaardig circuit? En denk je dat dit verschrikkelijk moeilijk is?

Ik laat jullie zien dat het easy is like a piece of cheesecake cookie.

Pak je schort & enjoy your ride!!! Het enige wat je nodig hebt is een goed humeur, een taartspringvorm, een blender/keukenmachine en een diepvries.

Oké, fase 1! Laten we beginnen met de bodem.

Je ontpit 12 dadels en laat deze een halfuur in warm water weken.

Vervolgens giet je het water af en maal je de dadels samen met 200 gram

pecannoten in een blender/keukenmachine totdat er een smeu√Įge, kleverig samenhangend geheel ontstaat. Je snoept wat uit de blender en GENIET want jawel als taartenbakker heb je toegang tot deze bijzondere en smakelijke privileges. Vul met dit mengsel de bodem van de springvorm en druk goed aan. Je kunt het ook als therapeutische middel gebruiken, dus alle ergernis en frustratie die nog steeds in je opwellen kneed en druk je weg in de bodem van je springvorm‚Ķoef dat lucht op ūüėČ

Nu fase 2. Ruim 3 uur van te voren heb je 300 gram ongezouten cashewnoten geweekt in warm water. Verder heb je 3 bananen ontschild, in folie gewikkeld en in de diepvries gelegd. Nu (ruim 3 uur later) giet je het water af en doe je de cashewnoten samen met de bananen in een blender/keukenmachine. Hier voeg je 6 ontpitte dadels, 1 uitgeperste citroen en vers fruit naar keuze aan toe ( ik heb blauwe bessen, frambozen en aardbeien gebruikt). Zet de blender/keukenmachine op een hoge stand totdat er een romig glad geheel ontstaat. Dit mengsel smeer je uit over de taartbodem. En ook van deze healthy mousse mag je snoepen! Zelfs de hond vindt het smullen ūüėČ

Fase 3. Dek de taart af en zet het minimaal 3 uur in de vriezer.

Fase 4. Versier de taart met vers fruit naar keuze. Grrrrrr laat het creatieve beest in jezelf los!!!!

Fase 5. Serveer, smul en geniet!!!!!

Liefs Carolien

Ik word wat ik zie in mijzelf

Ik word wat ik zie in mijzelf. Alles wat de gedachte mij suggereert, kan ik doen; alles wat de gedachte in mij openbaart, kan ik worden. Dit zou het onwrikbare geloof moeten zijn van de mens in zichzelf, omdat God in hem woont¬†ūüôā
Citaat van Sri Aurobindo <3

Liefs Carolien

Probeer seizoen fruit!!!

In het kader van energie-efficiency, probeer zo veel mogelijk de groente en het fruit van het seizoen (en uit eigen land) te consumeren. Want Nederlandse groenten en fruit van de volle grond hebben veel minder indirecte energie nodig dan producten uit verwarmde kassen of producten die ge√Įmporteerd moeten worden. Ook in geconserveerde producten kan meer indirecte energie zitten dan in verse producten. Voorbeelden van verse oogst van de midwinter zijn boerenkool, spruitjes en prei. Deze staan ondanks de kou gewoon op het land. Verder hoeft fruit van ver niet gelijk slecht voor het milieu te zijn. De meeste tropische vruchten/bewaarfruit zoals bananen, mango‚Äôs, sinaasappels appels, kiwi‚Äôs ,ananassen zijn een goede klimaatkeuze omdat ze met de boot vervoerd worden. Dit kost per kilogram product veel minder energie dan transport door bijvoorbeeld een vrachtwagen of vliegtuig. Bederfelijke producten zoals sla, komkommer, tomaten, boontjes en zacht fruit uit een ander continent worden vaak per vliegtuig vervoerd. Het vervoer van bijvoorbeeld 1 kilogram sperzieboontjes uit Kenia kost 70 megajoules energie. Dat is vergelijkbaar met 2 liter benzine. Geen wonder dat de sperziebonen in de winter zo duur zijn!!

Een goed voorbeeld van echt superfood en een heerlijk bewaar en een seizoensfruit voor het begin van het nieuwe jaar is de Grapefruit. Grapefruits zijn echte vitamine bommetjes, het zit boordevol vitamine C, A, B1 en B6 en niet te vergeten boordevol voedingvezels waaronder pectine.

Mensen moeten vaak wennen aan de wel bekende bittere smaak.

Maar, jullie zijn vast wel bekend met de uitspraak : bitter in de mond maakt het hart gezond ūüėČ

En dat is niet voor niks, want de smaak bitter is zuiverend en werkt verkoelend. Het reinigt het bloed. Het heeft een antibacteri√ęle en antivirale werking, daarnaast remt en vermindert het ontstekingen en koorts. Het reduceert vetweefsel en tumoren. Bittere voeding zorgt daarbij voor geestelijke zuivering.

 Kortom 2 vliegen in 1 klap, goed voor je lijf en beter voor het milieu.

Dus hoppa lekker aan de (biologische) Grapefruit in het nieuwe jaar ūüėČ

 Liefs Carolien